LAUDA, INCURAJARILE SI RECOMPENSELE

Sfaturi pentru folosirea eficientă

 Indiferent de vârsta copilului, lauda și încurajările il ajuta sa se simtă bine, ii cresc  stima de sine și încrederea.

Uneori, recompensele pot fi la fel de folositoare, in special când dorești sa încurajezi un comportament bun.

LAUDA

Cum funcționează

A lauda înseamnă a-i spune copilului tău cât de mult îl apreciezi.

Lauda hrănește stima de sine, încrederea , sentimentul sinelui.

Prin lauda, ii arați copilului cât de pozitiv gândești și vorbești despre persoana lui.

Iti ajuti astfel copilul sa învețe sa recunoasca când face un lucru bun și sa fie mândru de aceasta.

Cum folosești LAUDA

Poți lauda copilul de diferite vârste, pentru lucruri diferite.

Poti lauda un copil mai mic pentru ca a părăsit locul de joaca atunci când i-ai cerut sau când a încercat sa-și lege singur șireturile.

Poti lauda un adolescent pentru ca s-a întors acasa la ora stabilita sau pentru ca s-a apucat de lecții fără sa-i reamintești.

Lauda descriptivă

Lauda descriptivă este atunci când ii spui copilului exact ceea ce îți place.Ex: “îmi place cum ai găsit un loc pentru fiecare lucru din camera ta”.Este mult mai specific și mai  eficient decât: “ești un băiat bun”.

Lauda își pierde valoarea dacă nu este specifica sau dacă este atribuita gratuit..Acest lucru îl învață ca nu trebuie sa facă nimic pentru a fi laudat.

Folosirea LAUDEI pentru a schimba un comportament

Copiii sunt mai predispuși sa repete un comportament, dacă sunt lăudați.Ca urmare, poți folosi lauda pentru a schimba un comportament dificil și a-l înlocui cu altul mai bun.Primul pas este sa urmărești momentul când copilul tău se poarta așa cum dorești sau alt comportament care îți place. Cand observi acest lucru, trebuie imediat sa-i dai atenție și sa-i spui exact ceea ce îți place.

La început poți sa-l lauzi de câte ori observi comportamentul iar pe măsura ce îl repeta mai des, îl lauzi mai rar.Daca folosești lauda pentru a schimba comportamentul, poți sa lauzi atât efortul cât și realizarea. De ex.”imi place foarte mult cum ai mi-ai cerut aceasta jucarie,ai vorbit foarte frumos”.

Folosirea laudei poate parea un efort iar in unele zile poate fi  greu sa gasesti motive de lauda

Dar, daca iti lauzi copilul in mod regulat, acest lucru va deveni in curand foarte natural si normal.

INCURAJAREA

 Incurajarea este lauda pentru efort. De ex.’’Ai muncit mult pentru tema la matematica’’. Laudand efortul, incurajam copilul sa se straduiasca si mai mult in viitor, fiind un lucru  foarte motivant.Dar deasemeni, poti folosi incurajarea inainte sau in timpul unei activitati pentru a ajuta copilul. De ex.’’Stiu ca ai emotii pentru test dar ai invatat mult. Nu conteaza cum se termina, te-ai straduit cat ai putut”.

Unii copii, in special cei mai putin increzatori, au nevoie de mai multe incurajari decat altii.Daca  lauda incurajeaza si este concentrata pe efort, copii vor intelege ca efortul sustinut este un lucru bun in sine. Vor fi, de asemenea, mai optimisti si mai increzatori cand se vor confrunta cu noi provocari

RECOMPENSELE

O recompensa este o consecinta a unui comportament bun.Este un mod de a spune’’ Bine facut’’ dupa ce copilul a facut ceva bun sau s-a comportat bine.Poate fi o bomboana,o surpriza sau un privilegiu suplimentar.De ex.,pentru pastrarea curateniei in camera sa, copilul ar putea sa-si aleaga ceea ce isi doreste la cina.

Recompensele pot ajuta ca Lauda si Incurajarile, sa functioneze mai bine.Cea mai mare parte a comportamentului este influentat de consecinte astfel ca, atunci cand lauzi comportamentul copilului tau si apoi il rasplatesti, sunt sanse mai mari ca acest comportament sa se repete.

Recompensele pot functiona bine, la inceput, dar nu trebuie folosite in mod excesiv.Daca trebuie folosite mult atunci inseamna ca situatia trebuie regandita: exista oare si alte strategii pe care ai putea sa le incerci pentru a incuraja comportamentul dorit? ….sau… este sarcina sau comportamentul prea dificil, in momentul actual?

Nota – Mita si recompensa sunt lucruri diferite!!!

Mita se ofera inaintea comportamentului dorit iar recompensa dupa.

Recompensele consolideaza comportamentul bun dar mita nu.

Uneori este mai usor sa critici decat sa complimentezi.Comportamentul rau este adesea mai evident decat cel bun.De ex. este mai probabil sa constati atunci cand copilul tipa decat cand citeste linistit o carte.

 Fii  atent si la un comportament bun!!!

 Sfaturi pentru folosirea Laudei, Incurajarii si Recompenselor

Ajuta copilul sa-si construiasca stima de sine si consolideaza comportamentele bune astfel:

  • Cateva cuvinte de incurajare in fiecare zi.Aceste lucruri mici pe care le faci pot avea, in timp, un efect important asupra copilului tau.
  • Incearca sa lauzi mai mult decat sa critici. Incearca sa lauzi copilul de 6 ori pentru fiecare lucru negativ pe care il aduci in discutie.
  • Fi atent la orice schimbare mica si la succese. Mai curand decat sa astepti pana cand copilul tau a facut ceva perfect pentru a-i oferi un compliment, incearca sa lauzi orice efort, inbunatatire sau mica realizare.
  • Accepta ca fiecare este diferit. Lauda copilul tau pentru calitatile sale unice, incurajeaza-l sa le dezvolte si arata-te impresionat de interesele sale, particulare.Acest fapt il va ajuta sa-si dezvolte mandria si increderea in propriile forte.
  • Surprindeti copilul cu o recompensa pentru un comportament bun. De ex’’Multumesc ca ai strans jucariile- hai sa mergem in parc ca sa sarbatorim!
  • Lauda atat refortul cat si realizarea. Recunoaste si lauda efortul copilului ex’’ai lucrat din greu pentru compunere” sau ‘’Imi place ca ti-ai agatat hainele fara sa-ti spun’’.
  • Incearca sa lauzi in functie de comportamentul copilului mai curand decat de sentimentele tale. Cu cat vei cauta mai mult lucruri demne de lauda, cu atat mai pozitiv te vei simti( si cu atat vei observa mai usor lucrurile pozitive).

raisingchildren.net aus

Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Copilul tau are deficit de atentie si/sau hiperchinetism?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "vreau testul" si vei primi ACCES IMEDIAT la test.
TEST GRATUIT

 

 

 


Lasa un comentariu

Required fields are marked*