Este una dintre cele mai frecvente si studiate conditii ale copilariei.

Conditie neurobiologica datorata unor factori multipli si ale carei simptome sunt, de asemenea, dependente de mediul copilului.

Un nivel mai scazut de activitate in acele parti ale creierului care controleaza atentia si motricitatea este asociat cu ADHD-ul.

CAUZELE ADHD-ULUI

In ordinea frecventei sunt :

 • Ereditatea -cea mai comuna cauza
 • Expunerea fatului la substante toxice: tutun, alcool, droguri, plumb
 • Prematuritatea creste riscul pentru ADHD
 • Traumatismele sau alte afectiuni ale creierului
 • Alte cauze vehiculate, cum ar fi alimentatia si in mod particular zaharul, hormonii, tulburarile aparatului auditiv implicat in echilibru, expunerea la TV, nu au putut fi dovedite stiintific
 • Factorii de mediu, desi nu sunt cauzali, au un rol foarte important  in evolutia si severitatea simptomelor

 

 CUM  SE  MANIFESTA?

Semnele  cardinale ale ADHD-ului sunt:

 • Inatentia
 • Impulsivitatea
 • Hiperchinezia (Hiperactivitate)

CATE  TIPURI   EXISTA?

Exista 3 subtipuri:

 • Predominant cu Deficit de Atentie
 • Predominant cu Hiperchinezie/ Impulsivitate
 • Combinat

CAT  DE SEVER  SE MANIFESTA?

Exista 3 grade de severitate:

 • Usor
 • Mediu
 • Grav

Simptomele apar inaintea varstei de 12 ani, sunt prezente in cel putin 2 medii (ex acasa, la scoala, la serviciu, cu rude, prieteni sau alte activitati), interfera cu functionarea sociala, academica sau ocupationala si nu sunt datorate altor cauze (dupa DSM 5).

TRATAMENTUL poate  fi:

Farmacologic

Actioneaza asupra neurotransmitatorilor, in principal dopamina, epinefrina si serotonina, substante responsabile de simptomatologie si care sunt in cantitati diferite la cei cu ADHD, fata de cei fara ADHD.

Non-farmacologic – consta in:

1. Psiho-educatie

Furnizarea de informatii pacientilor,  familiei si  profesorilor pentru a intelege  si  inlatura orice conceptii gresite in legatura cu ADHD-ul. Se realizeaza prin interviuri directe, prin furnizarea de brosuri, carti, materiale video, programe speciale elaborate de specialisti.

2. Terapie comportamentala

Interventii comportamentale: conduse de parinti,  de profesor in clasa, terapie Cognitiv-Comportamentala directa asupra subiectului aplicata de specialisti, neurofeedback. In aceasta abordare se incadreaza si solutia revolutionara Play Attention, care porneste de la neurofeedback dar il devanseaza prin ingeniozitatea cu care copilul participa la joc folosind doar puterea minti. Astfel este atins, gradual, scopul de antrenament cognitiv complex(atentie, memorie de lucru, discriminarea stimulilor auditivi/vizuali) si de modulare comportamentala.

3. Psihoterapia (consilierea)

Poate ajuta pe cel cu ADHD sa  invete cum sa-si controleze emotiile,  frustrarile si cum sa-si creasca stima de sine. De asemenea poate fi de ajutor membrilor familiei, pentru mai buna intelegerea a copilului sau adultului cu ADHD.

4. Exercitiile fizice

Au un  beneficiu cu totul special la cei cu ADHD. Explicatia consta in eliberarea unor substante chimice cerebrale -dopamina, norepinefrina, serotonina care sunt scazute in ADHD.

’’Exercitiile declanseaza sistemul atentiei, asa-numitele functii executive – secventializarea, memoria de lucru, prioritizarea, inhibarea si sustinerea atentiei’’( John J. Ratey  autorul Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain)

5. Mindfullness

S-a demonstrat ca, dupa un antrenament de 8 saptamani, copiii  au avut mai putine simptome iar parintii au fost  mai putin stresati (sentimente obisnuite la cei care au un copil hiperchinetic cu deficit de atentie).

6. Terapia prin muzica

Creste nivelul de dopamina in creier. Acest neurotransmitator care este responsabil de reglarea atentiei, memoriei de lucru si  motivatiei, exista intr-o cantitate scazuta la cei cu ADHD.

7. Dieta

Desi, rolul ei nu s-a dovedit stiintific suficient, este de preferat sa se reduca aportul de zahar rafinat si sa se suplimenteze cel de fibre (ex. fructe de padure, cereale integrale).

De asemenea, dieta Feingold care recomanda eliminarea colorantilor, aromelor si a conservantilor artificiali a fost apreciata de catre unii parinti.

O alta teorie considera insa, ca inbunatatirea comportamentului copilului se datoreaza de fapt unei abordari diferite a acestuia, aflat la dieta. Oricum, exista avertizarea  de a fi  foarte precaut cu dieta  restrictiva, pentru a nu risca  un aport insuficient de vitamine si minerale sau alte principii alimentare importante pentru cresterea si dezvoltare normala.

A fost demonstrat stiintific, ca acizii grasi sunt intr-o cantitate inferioara la cei cu ADHD. Prin urmare, se recomanda o dieta bogata in acizi grasi OMEGA 3,6,9  (ex. somon, pastrav, sardine, macrou, ansoa, hering) cat si folosirea suplimentelor alimentare.

8. Interventia asupra somnului

Majoritatea copiilor cu ADHD au probleme cu somnul. Cercetarile au aratat  ca doar 1/2 h de  extra somn, poate ameliora nelinistea si impulsivitatea.

9. Tratamentul chiropractic

Nu si-a dovedit eficacitatea.

Programeaza o consultatie acum

Vezi care este situatia copilului tau. Contacteaza-ma si programeaza-ti o consultatie, pentru a evalua corect starea copilului tau prin aplicarea unor teste specifice si stabilirea unui program terapeutic personalizat.
Contacteaza-ma