ADHD SI INSOMNIA. O LEGATURA CRITICA?

 

ADHD SI INSOMNIA. O LEGATURA CRITICA?

Cercetatorii sugereaza ca exista o legatura  mai puternica intre ADHD si problemele de somn, decat se credea pana acum si ca cele 2 probleme nu sunt complet separate.

Datele raportate de catre CDC (Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor) arata ca aproximativ 11 % dintre elevi sunt diagnosticati cu ADHD in USA.  In randul populatiei adulte din USA, Institutul National de Boli Mentale, raporteaza o rata de prevalenta pe 12 luni, de 4,1 %.

ADHD este in mod tipic, caracterizat de hiperactivitate, atentie de scurta durata, dificultati de autoorganizare.Uneori, tulburarea este insotita de Dislexie,Anxietate si Depresie.

O alta ingrijorare care ii preocupa pe cercetatori este legatura dintre ADHD si existenta problemelor de somn, inclusiv apnee de somn si perturbarea tiparelor somnului.

ADHDul si Tulburarile de somn au fost tratate ca probleme separate dar prof. Sandra Kooij,de la VU University Medical Centre Amsterdam, Netherlands, considera cele 2 aspecte, fundamental interconectate.

 Prof. KOOIJ explica pentru Medical News Today, cum, in calitate de pshiatru specializat in ADHD, a intalnit frecvent tulburari de somn la cei cu ADHD si acest aspect a determinat-o sa faca cercetari mai aprofundate. Ea povesteste ”Sunt pshiatru specializat in ADHD din 1995 si inca de la inceput m-au intrigat problemele  de somn cu care se confrunta cei cu ADHD: multi dintre ei au dificultati atat de adormire cat si de trezire, ceea ce are ca si consecinta, oboseala din timpul zilei cu impact negativ global; lipsa de somn accentueaza simptomele ADHDului.”

 

CELE MAI MULTE PERSOANE CU ADHD AU SI PROBLEME DE SOMN

 “Daca se iau in calcul evidentele, este din ce in ce mai clar ca ADHD si Insomnia sunt 2 fete ale aceleasi monezi psihologice si mentale” explica Prof. KOOIJI.

Prof Kooij si echipa sa au masurat debutul eliberarii de melatonina (hormonul eliberat in mod natural in organism si care contribuie la instalarea somnului) la cei cu ADHD si probleme de somn si la cei fara si au descoperit ca cei care adorm mai tarziu, elibereaza melatonina cu 1 1/2 h mai tarziu decat cei care nu au probleme de adormire.

Prin urmare, unii  dintre  cei cu ADHD pot beneficia de un supliment de melatonina seara si de  terapia cu lumina, dimineata. Ambele abordari isi gasec eficienta atat in tulburarea de somn cat si in tulburarea depresiva cu aspect sezonier.

Cei cu ADHD se plang de un exces al problemelor legate de somn:

  • sindromul picioarelor nelinistite (se caracterizeaza printr-o nevoie imperioasa de a-si misca picioarele si perturba somnul normal)
  • apneea de somn (pauze mici de respiratie care intrerup somnul)
  • tulburari variate ale ritmului circadian ce se refera la perturbarea ciclului fiziologic incluzand DSPSul (sindromului somnului intarziat) care consta in imposibilitatea de a adormi si dificultati de trezire dimineata.

Prof. KOOIJ a subliniat ca aceste perturbari pot determina aparitia altor manifestari cum ar fi Obezitatea, Hipertensiunea arteriala, Bollile cardiovasculare, Diabetul, Cancerul.

‘’In prezent, urmarim sa prevenim aceasta cascada de evenimente potential negative prin folosirea melatoninei seara si sau a terapiei cu lumina, dimineata si masurarea efectului asupra tensiunii arteriale, glicemiei, ratei cardiace si a altor biomarkeri”-prof. KOOIJ

FOTOFOBIA sau hipersensibilitatea la lumina este raportata intr-o proportie de 69% la cei cu ADHD. Cercetarile arata ca aceasta hipersensibilitate conduce la purtarea ochelarilor de soare in cea mai mare parte a zilei, fapt care poate accentua tulburarile de somn; se naste astfel intrebarea: Exista un factor perturbator la nivelul ochiului care are legatura cu ADHDul si insomnia?

Echipa de cercetatori studiaza daca o doza de 0,5 mg ar avea acelasi efect ca si una de 3 mg si daca eficienta se datoreaza numai melatoninei, placebo, sau combinatia intre melatonina si terapia cu lumina.

 Prof. KOOIJ a impartasit cateva’’trucuri’’, sfatuindu-I pe cei cu perturbare de somn sa nu mai foloseasca lumina ecanului dupa ora 10 seara si sa se trezeasca la aceeasi ora dimineata, folosind eventual o lampa cu luminozitate mare.

 

Daca conexiunea se confirma, intrebarea este: ADHDul cauzeaza insomnia sau insomnia determina  ADHDul?

In cazul in care ADHDul ar fi cauzat de Insomnie, atunci exista posibilitatea unor interventii non-farmacologice pentru a preveni impactul negativ al tulburarilor de somn asupra sanatatii organismului.

 

Sursa: Medical News Today

Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Copilul tau are deficit de atentie si/sau hiperchinetism?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "vreau testul" si vei primi ACCES IMEDIAT la test.
TEST GRATUIT

Lasa un comentariu

Required fields are marked*