ADHD-ul si Tulburarile Asociate

Comform ADHD-INSITUTE, Tulburarile asociate(comorbiditatile) sunt mai degraba regula decat exceptia in ADHD. Termenul se refera la cel putin doua conditii medicale. Conform cu SARA DUBNER include: gandirea, atentia, perceptia, abilitatile motorii, comportamentul, relatiile sociale, comunicarea orala si scrisa. Aceste arii nu exista in mod izolat, ele fiind intr-o permanenta  interdependenta. Lumea stiintifica furnizeaza o multitudine de evidente in sustinerea idei ca, un copil care are o dezvoltare atipica intr-o singura arie este un fapt neobisnuit.

ADHD-ul este o conditie neurobiologica care afecteaza pana la 7 % dintre copii si adolescenti si 5% dintre adulti.

Simptomele (Inatentie, Hiperactivitate, Impulsivitate) se datoreaza deficitului functiilor executive (ex. planificare, organizare, managementul timpului) care este cauzat de o dereglare chimica, a neurotransmitatorilor cerebrali. Desi are o origine medicala, ADHD-ul este influentat de mediu si de aspectele socio-emotionale ale persoanei in cauza (Cooper 2014). Creierul este implicat in tot ceea ce gandim, simtim si facem, astfel ca ADHD afecteaza toate aspectele vietii personale.

Cei cu ADHD au un risc crescut de a dezvolta, in mod secundar probleme psihologice cum ar fi depresia, anxietatea sau agresivitatea. Acestea sunt atribuite experientelor negative, esecurilor scolare, frustrarii sau respingerii sociale. De asemenea, au fost frecvent asociate probleme de invatare, dificultati la citit, scris sau calcul matematic (Dislexie, Disgrafie, Discalculie),Tulburarea obsesiv-compulsiva sau Tulburarea de opozitie

Cea mai comuna comorbiditate  este  tulburarea opozitionala urmata de cea de comportament.

Desi ADHD afecteaza individul in mod diferentiat, exista un impact asupra majoritatii ariilor vietii personale:

  • Cognitiile (ex.gandirea, invatarea, rezolvarea problemelor)
  • Comunicarea (ex. dialogul, ascultarea)
  • Emotiile (ex sensibilitate excesiva, toleranta scazuta la frustrare, depresie, anxietate)
  • Comportament neadecvat

Dintre riscurile medicale ale ADHD-lui se numara si expunerea la: traumatisme, accidente rutiere, sarcina in adolescenta, consum de droguri, alcool sau boli cu transmitere sexuala.

 

 

 


Lasa un comentariu

Required fields are marked*