“FATAIALA” este sau nu, un lucru rau?

Ca parinte, antrenor, profesor, poate ca ai incercat sa limitezi neastamparul copilului/elevului tau, iar fataiala poate fi, un factor de distragere a atentiei chiar si pentru elevul insusi.

TOTUSI, NU TOATA FATAIALA ESTE REA!

EXISTA STUDII CARE SUGEREAZA CA ELEVUL CU ADHD ARE NEVOIE DE UN ANUMIT GRAD DE MISCARE PENTRU A SE PUTEA CONCENTRA.

,,Interventia tipica de reducere a hiperactivitatii este exact opusul a ceea ce ar trebui facut pentru majoritatea copiilor cu ADHD”, spune unul dintre autorii studiului, Mark Rapport, seful departamentului clinic pentru invatare a Universitatii Centrale din Florida.

Cercetarile precedente ale lui Rapport au aratat ca miscarea excesiva, care este caracteristica copiilor hiperchinetici in general apare, de fapt doar cand ei au nevoie sa-si foloseasca functiile executive ale creierului si in special, memoria de lucru. https://today.ucf.edu/kids-with-adhd-must-squirm-to-learn/

 

Mesajul nu este ,,lasa-i sa alerge prin camera’’ dar este util sa le facilitezi acel grad de miscare necesar pentru a-si mentine alerta in activitatile cognitive.

 

Un articol din Additude Magazine(https://www.additudemag.com/focus-factors/ sugereaza ca FATAIALA  trebuie sa fie deliberata pentru a fi eficienta.

FATAIALA deliberata permite copilului sa-si autocontroleze simptomele ADHDului

Expertii cred ca este utila angajarea intr-o activitate care foloseste alt organ de simt decat cel necesar pentru efectuarea primei sarcini: ex: ascultarea muzici in timpul cititului unui text, poate creste atentia si performanta la copiii cu deficit de atentie. Aceste sarcini secundare numite neastampar, fataiala sau activitate care nu implica gandirea pot fi facute in timpul sarcinii principale (A bate ritmul sau a mazgali in timpul unei convorbiri telefonice, a mesteca guma in timpul unui test).

FATAIALA  nu distrage persoana de la sarcina principala, pentru ca nu presupune un efort de gandire.

 

Folositi aceste secrete de fataiala data viitoare cand tu si copilul tau aveti nevoie de concentrare:   ( Additude Magazine (https://www.additudemag.com/adhd-fidgeting/)

  1. Plimbarea sau mersul pe jos: cand copilul sau partenerul tau cu ADHD este nelinistit si se deconecteaza de la o conversatie inportanta, incercati sa vorbiti in timp ce va plimbati. Este o strategie valoroasa cand trebuie sa comunici despre un subiect important.
  2. Ridicatul de pe scaun. Unii profesori permit celor nelinistiti sa fie ,mesageri’’, trimitandu-i in scurte misiuni reale sau inventate.
  3. Daca nu va puteti concentra intr-o intalnire de lucru, folositi o pauza de cafea sau mergeti la baie, ca un pretext pentru a va putea ridica si urcati si coborati scarile, chiar si de mai multe ori.
  4. Mazgalitul si folosirea creioanelor speciale.Un truc creativ de invatare este sa incurajati copilul sa deseneze sau sa scrie cuvinte sau numere in timp ce asculta lectura profesorului dar asigurati-va ca nu mazgaleste pe banca. Mazgalitul va fi de asemenea de folos, spre exemplu unui adult aflat intr-o lunga conversatie cu un client sau in timpul unui interminabil meeting plictisitor.
  5. Folosirea creioanelor sau a pixurilor colorate.Acest truc functioneaza bine cand copilul se pregateste pentru o testare si poate sublinia cuvinte pe masura ce le citeste. Markerii parfumati pot fi, de asemenea, de folos.
  6. Mainile ocupate! Acest lucru ajuta la concentrare cand copilul asculta, vorbeste sau se gandeste cum sa raspunda la o intrebare mai grea. Exista in comert mici obiecte, special confectionate pentru a raspunde acestei cerinte.
  7. Un MP3 player poate ajuta copilul cand are de studiat si chiar cand merge la culcare. Alegeti muzica potrivita cu sarcina; de ex un ritm stimulent cand are exercitii fizice, calma pentru somn si intermediara pentru studiu sau citit. La birou folositi-o ca strategie cand aveti de lucrat la computer si aveti putine interactiuni cu colegii.
  8. Guma de mestecat ajuta la concentrare pe o perioada mai lunga. Daca guma nu este apreciata, se poate incerca cu dropsuri aromate.
  9. Folosirea unui ceas cu alarma; potriviti-l sa bata dupa 20 min si incercati sa faceti cat mai multe lucruri inainte sa sune.

Toate aceste „fataieli intentionate” sunt usor de implementat. Mai exista o serie de jucarii care au acelasi scop terapeutic. https://therapyshoppe.com/category/8-fidgets-fidget-toys-fidgets–feet-quiet-stress-alerting-focus-calming-toys?start=16

Pentru modularea comportamentului este folosit cu succes si instrumentul PlayAttention. Cel care conduce antrenamentul poate constata cu usurinta care’’fataiala’’ constitue un factor perturbator si care contribuie la cresterea atentiei

Astfel vom sti ce comportament trebuie mentinut si care trebuie descurajat!

 

Playattention.com

Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Copilul tau are deficit de atentie si/sau hiperchinetism?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "vreau testul" si vei primi ACCES IMEDIAT la test.
TEST GRATUIT

Lasa un comentariu

Required fields are marked*