ADEVARUL DESPRE JOCURILE VIDEO si ADHD

”De ce copilul meu este nelinistit in majoritatea timpului iar, in fata unui  joc video, sta foarte concentrat ore in sir?”

Desi se incadreaza in toate criteriile pentru ADHD, atunci cand este implicat intr-un joc video pare sa nu aiba deficit de atentie, dimpotriva, devine Hiperfocusat. Si cand incerci sa-i spui ca este timpul sa se opreasca si sa vina la masa, ar fi mai bine sa te pregatesti pentru riposta.

Observand aceasta combinatie de comportamente parintii se intreaba daca jocurile video:

– provoaca ADHD?

– agraveaza ADHD?

– sau,de fapt, copilul nu are ADHD?

 

„Nu exista nicio dovada ca TV-ul sau jocurile video ar cauza ADHD” explica Dr.Natalie Weder, psihiatru pentru copii si adolescenti la the Child Mind Institute.

Dar, spectacolele TV si jocurile video, cu ritmul lor super rapid sunt o atractie speciala pentru copii cu ADHD care, se stie ca se plictisesc usor  pierzandu-si focusul intr-un mediu monoton.

Intr-un un joc video se intampla permanent ceva pe ecran, raspunsul trebuie sa fie rapid si nu ai timp sa te gandesti la altceva.

 

HIPER FOCUSAREA

Hiper focusarea apare in timpul jocurilor video, deoarece prin imaginile care se succed cu viteza, copilul este atras permanent iar reusita jocului este o recompensa imediata.

Jocurile video mentin toata atentia copilului, acesta considerand foarte atractiva lumea video, iar restul situatiilor reale devenind mai putin importante.

Atentia copilului din jocurile video este complet diferita de atentia  necesara efectuarii unei  sarcini scolare.

Jocurile video, desi sunt foarte stimulante, captivante, ele nu au un rol strict educativ.

„In jocurile video, focusul se schimba permanent si exista tot timpul o multumire si o rasplata imediata’’ noteaza Dr.  Steingard, psihiatru pentru copii si adolescenti la the Child Mind Institute.

Copiii cu ADHD considera  jocurile video mai captivante decat media celorlalti copii.

 

DAU JOCURILE VIDEO DEPENDENTA LA COPIII CU ADHD?

’’In sensul in care, orice placere poate crea o dependenta, orice lucru care te face sa te simti bine, poate da dependenta’’ spune Dr. Steingard.  Jocurile video se supun acelorasi reguli, prin eliberarea de dopamina (o substanta  din creier  care este asociata senzatiei de placere).

Un studiu al Universitatii de Stat  Iowa,  facut pe o perioada de 3 ani, unui  esantion de  3.000 de copii si adolescenti, constata ca cei care petrec mai mult timp cu jocurile video sunt mai impulsivi si au mai multe probleme de atentie.

„Este posibil ca acei copii care au simptomele cele mai severe de ADHD sa fie si cei mai atrasi spre jocurile video” – Dr. Steingard.

Copiii care petrec un timp indelungat in fata jocurilor video, se izoleaza de restul lumii. Ei se concentreza doar asupra jocului in sine, pierzand  momente importante din viata, cum ar  fi: interactiunea cu familia, prietenii si timpul necesar dezvoltarii lor personale.

 

Desi, nu jocul in sine este daunator, ci durata mare de expunere, orice copil, indiferent daca are sau nu ADHD,  ar trebui sa acorde mai mult timp socializarii si nu jocurilor video.

 

RECOMANDARI

Societatea Americana de Pediatrie recomanda pentru timpul petrecut in fata unui ecran:

  • Pentru copii din scoala elementare- 1 ora pe zi
  • Pentru adolescenti – 2 ore pe zi

 

 

WebMD

Bifeaza aici daca vrei sa primesti oferte exclusive si recomandari de la mine si partenerii mei
Bifeaza aici daca vrei sa primesti articole informative gratuite
Copilul tau are deficit de atentie si/sau hiperchinetism?
Scrie emailul tau mai jos si apasa pe butonul "vreau testul" si vei primi ACCES IMEDIAT la test.
TEST GRATUIT

Lasa un comentariu

Required fields are marked*